woning Aartrijke *FINALIST ARCHITIZER AWARD 2017*

typologie landelijke woning als leidraad bij renovatie

Locatie : Aartrijke
Opdrachtgever : Priv├ę
Projectteam : atelier tom vanhee, ir stabiliteit Lime bvba
Fotograaf: Filip Dujardin
Bruto oppervlakte :
Studie : 2013
Uitvoering : 2015-2016

De typologie van de voormalige boerderijwoning wordt op een hedendaagse manier ingezet om de woning de gewenste uitbreiding te schenken. Zo worden twee volumes met zadeldak ertegenaan geschoven.  2 schoorsteenvormige daklichten brengen licht en uitzicht . Een 3de schoorsteen maakt de luchtafvoer van de warmtepomp mogelijk. Oud en nieuw werken samen maar blijven leesbaar. De nieuwe volumes zijn in hout. De oude bakstenen buitenmuur is binnenin voelbaar in de inkom. De nieuwe trap herinnert aan de oude vermolmde weggenomen trap. De steunberen en stroken in baksteen in de vloer en de dubbele hoogte in de leefzone getuigen van de oude indeling en ruimtelijkheid in de schuur. Een nieuw  zinken dak  verbindt de gebouwen tot 1 geheel. Naast het vervangen van het oude schrijnwerk door nieuwe ramen, wordt het oude volume extra geopend naar het landschap in de kopse tuingevel. De aanbouw wordt gekenmerkt door eenvoudige gelijkvormige ramen volgens de gulden snede. Mits het aanpassen van een lichte wand is de garage omvombaar tot een werkruimte en de inkom kan een wachtzaal worden met bijbehorend toilet. De boerderijwoning is gerenoveerd tot een lage energiewoning. De woning wordt verwarmd met een warmtepomp lucht-water met vloerverwarming en radiatoren. Fotovolta├»sche cellen leveren in hoofdzaak de elektriciteit. Alle details werden luchtdicht ontworpen en uitgevoerd.