ARCHITECTUUR

woning Aartrijke *FINALIST ARCHITIZER AWARD 2017*

typologie landelijke woning als leidraad bij renovatie

Locatie : Aartrijke
Opdrachtgever : Privé
Projectteam : atelier tom vanhee, ir stabiliteit Lime bvba
Fotograaf: Filip Dujardin
Bruto oppervlakte :
Studie : 2013
Uitvoering : 2015-2016

De typologie van de voormalige boerderijwoning wordt op een hedendaagse manier ingezet om de woning de gewenste uitbreiding te schenken. Zo worden twee volumes met zadeldak ertegenaan geschoven.  2 schoorsteenvormige daklichten brengen licht en uitzicht . Een 3de schoorsteen maakt de luchtafvoer van de warmtepomp mogelijk. Oud en nieuw werken samen maar blijven leesbaar. De nieuwe volumes zijn in hout. De oude bakstenen buitenmuur is binnenin voelbaar in de inkom. De nieuwe trap herinnert aan de oude vermolmde weggenomen trap.

Woning Brugge *FINALIST ARCHITIZER AWARD 2017*

ruimtelijk wonen in historische diephuizen

Locatie : Brugge
Opdrachtgever : Privé
Projectteam : atelier tom vanhee
Ir stabiliteit : Geert Rotsaert
Fotograaf  : Filip Dujardin (uitgezonderd voorlaatste foto)
Bruto oppervlakte :
Studie : 2013-2014
Uitvoering: 2015-2016

De opdrachtgever wenst de woning van de 2 beschermde 17de eeuwse private diephuizen opnieuw te activeren. Deze ambitieuze onderneming samen met het overleg met de overheden vormt de drijfkracht van dit project. De oorspronkelijke indeling op niveau 1 huisvest de gesloten functies en de zitruimte. Het historische binnenschrijnwerk, samen met de gerecupereerde houten spanten en moerbalken vormen een historische leidraad in de woning. De te behouden beeldbepalende kast bergt de lift en het toilet.

dakwoning Brugge *architectuurprijs Brugge 2011*

Een nieuw geheel van geschiedenis en hedendaags wonen

Locatie : Brugge
Opdrachtgever
: Privé
Projectteam
: atelier tom vanhee, Lime studiebureau stabiliteit
Fotograaf : Filip Dujardin
Bruto oppervlakte : 264m2
Studie : 2008-2009
Uitvoering : 2009-2011

In de schaduw van de kathedraal herbergt het beschermde gebouw al sinds de 17de eeuw een apotheek en woning. Inbreidingswensen voor de apotheek deden uitkijken naar uitbreiding van de woning. Het nevenliggende appartement verbinden met de dakzolder biedt oplossing. Intens overleg met monumentenzorg resulteert in een mooie integratie in het gevoelige historische stadsweefsel. Zaagtanddaken verbinden de traveeën van de historische dakspanten met het nevenliggend appartement. Ze brengen licht en ruimte in het hart van de nieuwe woning.

Kerk Anzegem

Liturgie en gemeente in één huis

Locatie : Anzegem
Opdrachtgever : Gemeentebestuur Anzegem i.s.m de Kerkraad
Projectteam : architecten atelier tom vanhee en Graux & Baeyens - Util - Ingenium, i.s.m. ruimtelijk planner Tim Van Herbruggen
Bruto oppervlakte
Studie : 2016-2017
Uitvoering : 2018-2019


MUSEUM NAZARETH

Herbestemming Burgerlijk Godshuis tot museum

 

Locatie : Nazareth
Opdrachtgever : Gemeentebestuur Nazareth
Projectteam : atelier tom vanhee - Karsten Riedel, architecten
Ingenieur stabiliteit : Lime bvba
Ingenieur technieken : studiebureau Moens
Studie : 2017

Woning Gentbrugge

Woonvolume met ramen als schilderijen.

Locatie : Gentbrugge
Opdrachtgever : Privé
Projectteam : atelier tom vanhee, Lime studiebureau stabiliteit
Fotograaf : Filip Dujardin (uitgezonderd foto1, 8 en 9)
Bruto oppervlakte : 777m2 (inclusief project muziekopname)
Studie : 2008-2009
Uitvoering : 2010-2012

De achterbouw van de rijwoning verkeerde in slechte staat en wordt vervangen door een nieuw balkvormig woonvolume. Een weloverwogen compositie van houten ramen en daklichten voorziet de woning van licht, zon en uitzicht. Een ondergrondse berging maakt het mogelijk het gelijkvloers als één doorlopende woon-, kook- en eetruimte in te richten. Enkele meubels structureren subtiel de indeling van dit woonvolume. De strakke ritmering van de ramen op de verdiepingen in de voorgevel wordt doorgetrokken op de gelijkvloerse verdieping.

Rijwoning Vilvoorde

Renovatie - Passief wonen met een sociale buurtfunctie

Locatie : Vilvoorde
Opdrachtgever : Privé
Projectteam : atelier tom vanhee, ir stabiliteit lime bvba
Bruto oppervlakte :
Studie : 2013


Gemeenschapshuis Woesten *finalist A+Awards 2014*

Verjonging van een publiek gebouw

Locatie : Woesten
Opdrachtgever : Gemeentebestuur Vleteren
Projectteam : atelier tom vanhee (onder room & room met projectgroep)
Stabiliteit : SCES stabiliteitsbureau
Fotograaf : Filip Dujardin
Bruto oppervlakte : 616 m2
Studie : 2009-2010
Uitvoering : 2010-2011

Het ontwerp bestendigt de vroegere speelplaats als centraal bindend publiek domein met toegang naar het gebouw. Tot beneden geopende raamopeningen versterken de relatie met het centrale plein. Het openmaken van het gebouw aan de andere zijde benut de nevenliggende groene ruimte en biedt de zaal een nauw verbonden buitenruimte met privaat karakter. Berging, technische ruimtes en, bijkomend sanitair worden gegroepeerd in een deels uitgeschoven volume. Een verjonging van het gebouw waarvan het vrij recente sanitair de aanzet vormt.

Dorpshuis Westvleteren *Belgian building Award 2014*

Verfrissende openheid voor het verenigingsleven

Locatie : Westvleteren
Opdrachtgever : Gemeentebestuur Vleteren
Projectteam : atelier tom vanhee (onder ROOM & ROOM met projectgroep), SCES stabiliteitsbureau
Stabiliteit :  SCES stabiliteitsbureau
Fotograaf : Filip Dujardin
Bruto oppervlakte
: 690 m2
Studie : 2009-2010
Uitvoering : 2010-2011

Het dorpshuis biedt onderdak aan verschillende gemeenschapsfuncties. Het gebouwencomplex bestaat uit opeenvolgende bouwsels, gaande van een 19de eeuws schoolgebouw en een oud gemeentehuis tot een industriële aanbouw uit de jaren 1990. De bouwvallige berging maakt plaats voor uitbreiding van de feestzaal. Het achtergebied wordt zo een buitenruimte voor de feestzaal. Het zadeldak wordt vervangen door één dakhelling, waardoor de zaal verhoogt, baadt in het licht en zichten geeft op de nabijgelegen kerk.

Dakwoning Brussel

Wonen in het stedelijke landschap

Locatie : Brussel Sint-Gillis
Opdrachtgever : Privé
Projectteam : atelier tom vanhee, Lime stabiliteitsbureau
Fotograaf : Filip Dujardin
Bruto oppervlakte
: 163 m2
Studie : 2007-2009
Uitvoering : 2010, laatste afwerking 2014

Dit duplexappartement bevindt zich op de derde en vierde verdieping van een appartementsgebouw in het centrum van Brussel. Verschillende gesloten kleine ruimtes op de vierde verdieping maken plaats voor één grote woonruimte. Het bouwvallige plafond aan de achterzijde verdwijnt en geeft het appartement een vernieuwde ruimtelijkheid. Een grote raampartij langs de achtergevel plooit zich rond het terras en brengt het stedelijke landschap tot in het hart van de woning. De vele kokers en schoorstenen van de ondergelegen functies die het appartement doorkruisen worden niet verstopt.

Syndicate content