Woning Brugge *FINALIST ARCHITIZER AWARD 2017*

ruimtelijk wonen in historische diephuizen

Locatie : Brugge
Opdrachtgever : Privé
Projectteam : atelier tom vanhee
Ir stabiliteit : Geert Rotsaert
Fotograaf  : Filip Dujardin (uitgezonderd voorlaatste foto)
Bruto oppervlakte :
Studie : 2013-2014
Uitvoering: 2015-2016

De opdrachtgever wenst de woning van de 2 beschermde 17de eeuwse private diephuizen opnieuw te activeren. Deze ambitieuze onderneming samen met het overleg met de overheden vormt de drijfkracht van dit project. De oorspronkelijke indeling op niveau 1 huisvest de gesloten functies en de zitruimte. Het historische binnenschrijnwerk, samen met de gerecupereerde houten spanten en moerbalken vormen een historische leidraad in de woning. De te behouden beeldbepalende kast bergt de lift en het toilet. De minder authentieke achterkamer wordt geopend tot in het dak en breidt de woonruimte uit met eetruimte en keuken. Een vergrote raamopening in de achtergevel brengt zuiderlicht en een balkonruimte. Een toegevoegd hellend dak biedt plaats aan een trap boven de oorspronkelijke behouden trap. Deze maakt de zolders toegankelijk. Een driehoekig raam en een patio mert buitenterras verlicht het hart van de woning en de zolderruimtes. Verschillende karakteristieke ramen getuigen van verschillende periodes. Zo ook de nieuwe hedendaagse stalen ramen. De oude ramen zijn exact nagemaakt met het oude beslag erop. Het in de achtergevel toegevoegde balkon in gegalvaniseerd staal inspireert zich op de ruwere schaal van de industriële brouwerijomgeving.
Deze woning was te bezichtigen op de dag van de architectuur 2015