co-housing in a town house, brussels
a touch of M.C. Escher
No items found.

The staircase between the first and second floors in a large town house have made way for a new staircase that leads directly to the second floor. The wood-covered staircase is a readable sculptural addition that makes it possible to divide up the large house while preserving the typically large spaces of the town house. An additional staircase added later leads to the communal undergroundspaces. The existing staircase between floors 0 and 1 is part of residence 1,that between floors 2 and 3 part of residence 2.

De trap tussen verdieping 1 en 2 in een grote herenwoning maakt plaats voor een nieuwe trap die rechtstreeks tot de 2de verdieping leidt. De met hout beklede trap is een sculpturale leesbare toevoeging die het mogelijk maakt de grote woning op te delen met behoud van de karakteristiek grote ruimtes van de herenwoning. In een 2de fase leidt een nog bijkomende trap naar de ondergrondse gemeenschappelijke ruimten. De bestaande trap tussen 0 en 1 wordt deel van woning 1, tussen niveau 2 en 3 van woning 2.

Un escalier entre l'étage 1 et 2 dans une grande maison de maître a fait place à un nouvel escalier qui nous mène directement au deuxième étage.  L’escalier recouvert de bois est un ajout d’une lecture sculpturale qui permet de diviser la grande habitation tout en préservant les caractéristiques des grands espaces de telles maisons de maître. Un escalier ajouté dans une 2ème phase mène aux espaces souterrains communs.  L’escalier existant entre 0 et 1 fait partie de l’habitation 1, celui entre niveau 2 et 3 de l’habitation 2.

Location
Schaarbeek
client
Privaat
Project team
atelier tom vanhee
period
2016-2019
photographer
Structural Engineer
ir Wouter Engelen
area
budget
Technical engineer
landscape design
Acoustical engineer
artist
other
No items found.