passive penthouse, brussels
a rooftop as building plot
No items found.

This compact but spacious home in the dense urban fabric was obtained by transforming an unused attic into a passive duplex penthouse. Recessed façades on the street side create terraces overlooking the park; the third terrace at the backis the ideal spot in which to enjoy some sun. The void and staircase let the sunlight reach the lower floor. Wood was chosen as a light and environment-conscious material.

Compact maar ruimtelijk wonen in een dens stadsweefsel door eenonbenutte zolder te transformeren tot een passieve duplex-dakwoning. Teruggetrokkengevels zorgen vooraan voor terrassen met zicht op het park; op een derde terrasaan de achterzijde is het heerlijk toeven in de zon. Vide en trap laten hetzonlicht tot op de onderste bouwlaag doorschijnen. We bouwden milieubewust enlicht in hout.

Cette habitation compacte mais spacieuse dans le tissu urbain dense a été obtenue en transformant un grenier inutilisé en un penthouse duplex passif. Les façadesencastrées côté rue créent des terrasses donnant sur le parc; la troisième terrasse à l'arrière est l'endroit idéal pour profiter du soleil. Le vide et l'escalier laissent la lumière du soleil atteindre l'étage inférieur. Le bois a été choisi comme matériau léger et respectueux de l'environnement.

Location
Koekelberg
client
Privaat
Project team
atelier tom vanhee
period
2015-2018
photographer
Stijn Bollaert
Structural Engineer
Lime
area
146 m2
budget
test bouwkost
Technical engineer
landscape design
Acoustical engineer
artist
other
published in